Tak daleko a přece tak blízko v době coronavirové
top of page
  • Obrázek autoraŠevětín žije!

Tak daleko a přece tak blízko v době coronavirové

Už je to nějaká doba, co vypukla naplno i v naší republice epidemie, nebo, chcete-li, pandemie nového typu koronaviru. Vládní opatření omezující volný pohyb na sebe nenechala dlouho čekat, a i když nás tato opatření všechny negativně ovlivňuje a omezuje, buďme za tato opatření rádi. Kdo ví, jakých hrozivých čísel nakažených a mrtvých by bez restrikcí pandemie vykazovala. Neblahým důsledkem je odloučení od rodiny a přátel. Dnešním článkem Vám rádi ukážeme, jak zůstat se svými blízkými stále v kontaktu, a přitom neohrožovat ani je ani sebe možnou nákazou.

Dnešní moderní svět má rozhodně něco do sebe a určitě nám může nabídnout soustu možností, jak zůstat v kontaktu. Pokusíme se Vám přiblížit nejpoužívanější nástroje, které Vám pomohou setrvat v kontaktu s Vašimi nejbližšími.

 
Facebook messenger logo

Facebook Messenger

Facebook je dnes jednoznačně nejrozšířenější sociální sítí, stejně tak i jeho aplikace pro posílání zpráv. Z původního „kecálka“ se postupem času stal poměrně výkonný komunikační nástroj nejen pro face2face online komunikaci, ale také pro skupinové volání a videohovory. Vzhledem k neuvěřitelnému rozsahu této sociální sítě se tak z Facebook Messengeru stává platforma, která Vám umožní být s Vašimi blízkými neustále v kontaktu, ač je mezi Vámi jakákoliv vzdálenost. Pro hobby a osobní použití můžeme vřele doporučit. Komunikační funkce jsou samozřejmě zdarma. Pro zpestření komunikace je možné použít, někdy vtipné jindy infantilní, filtry. Využít možností tohoto řešení můžete jak na mobilním telefonu či tabletu, tak i na běžném počítači.

WhatsApp logo

WhatsApp

Mnozí z Vás to možná ani netuší, ale tato oblíbená komunikační aplikace dnes patří pod křídla Facebooku. Proto Vás asi nepřekvapí dosah této aplikace a také její oblíbenost. Samozřejmostí je posílání zpráv, ale i telefonování a videotelefonování a případně sdílení fotografií, videí a stejně jako u Facebook Messengeru posílání a sdílení souborů. Oproti ostatním aplikacím a platformám se WhatsApp vždy pyšnil koncovým šifrováním, a i když ostatní platformy taky šifrují komunikaci, troufám si tvrdit, že tato aplikace vždy patřila v tomto oboru ke špičce. Největší nevýhodou však stále bývá vázání na klasické telefonní číslo, a tudíž komplikovanější použití v kombinaci s tabletem a klasickým počítačem. Použití je také samozřejmě zcela zdarma.

Skype logo
Microsoft Teams logo

Microsoft Teams a Skype

Skype býval průkopníkem v online telefonování a videotelefonování. I dnes má stále velice širokou základnu uživatelů. Samozřejmostí jsou klasické online hovory i videohovory. Skype navíc zvládne dokonce i videokonference až pro 50 účastníků, sdílení souborů, ale navíc také nahrávání hovorů a nad výše zmíněnými platformami vyčnívá hlavně v možnostech využití. Vyjma telefonu, tabletu a klasického počítače umožňuje využívání funkcí i prostřednictvím internetového prohlížeče. Tyto funkce jsou zdarma, ale velmi zajímavé jsou i placené funkce, které umožní volání a psaní klasických SMS zpráv na běžná telefonní čísla, což dříve zmiňované nástroje neumí. Další zajímavou funkcí, která se u předešlých nástrojů také nevyskytuje, je sdílení obrazovky. To může být velmi užitečná funkce.

Microsoft Teams se oproti všem předešlým řadí spíše do kategorie pracovních nástrojů. Předchozí se velmi hodí pro osobní komunikaci, jakožto pracovní nástroje ale trochu pokulhávají. Teams byl ještě donedávna samostatnou aplikací z dílny tohoto softwarového giganta pro business řešení, čemuž napovídá i jeho název. Před nějakým časem se Microsoft rozhodl k velice moudrému kroku, a to zpřístupnit tuto aplikaci ve svém kancelářském baličku Microsoft Office. Nástroj je to velice intuitivní a příjemný. Nabízí opravdu mnoho možností nejen pro komunikaci, ale i pro spolupráci pracovních teamů v online prostředí. Velikou výhodou je propojení s kancelářskou sadou Microsoft Office jako je Outlook a kalendář, např. přepínání statusů online a zaneprázdněn je velmi užitečnou funkcí. Velmi příjemné a funkční je, že při větším množství účastníků videokonference se vždy do popředí automaticky přepne řečník, který má v tu danou chvíli slovo.

Google Meet logo

Google Meet

Google se do online světa zapsal nesmazatelným písmem díky svému legendárnímu a do dnes nejpoužívanějšímu vyhledávači. Pod křídla Googlu dnes patří nepřeberné množství aplikací převážně v online prostředí, např. online kancelářský balík G Suite, legendární Gmail a aplikace s ním využitelné a propojitelné. Mezi tyto aplikace patří i Google Meet, jednoduchý nástroj pro video konference. Velikou výhodou tohoto nástroje je použití prostřednictvím internetového prohlížeče, odpadá tak povinnost instalování aplikace a jejího nastavování. Jednoduše v Google kalendáři vytvoříte schůzku a pošlete pozvaným účastníkům odkaz. Jedná se sice o jednoúčelový nástroj, je opravdu určený pro videokonference, samozřejmostí je ale také například nahrávání konferencí, sdílení obrazovky, pokročilé možnosti prezentujícího a organizátora schůzky a připojení jedním účtem na více zařízení. Součástí je i jednoduchý chat, kde v průběhu konference mohou účastníci psát poznámky k tématu, ke kterým se později lze vrátit. Možnost připojení je nejen prostřednictvím internetového prohlížeče, ale také prostřednictvím aplikace.

Zoom meeting logo

ZOOM

Zoom je v poslední době platforma, která na poli nástrojů pro videokonference velmi roste. Nicméně pro běžné použití v bezplatné verzi má jedno nemilé omezení a tím je časové omezení na 40 minut. V dalších placených verzích ale nabízí pokročilé až velmi nadstandardní funkce správy videokonferencí, pořádání webinářů, nahrávání a další velmi užitečné funkce, které jsou opravdu vhodné pro business prostředí.

Možností, jak zůstat v kontaktu se svými nejbližšími, ale také s kolegy a úspěšně posouvat vlastní projekty i z home office, je v dnešní době veliké množství. Záleží jen na každém, jakou formu zvolí.


Využít by se tyto nástroje daly také například k online přenosu probíhajícího zastupitelstva pro spoluobčany, kteří se z nějakého důvodu nemohou zúčastnit osobně. I my bychom občas takovou možnost uvítali.


Znáte další povedené nástroje? Podělte se s námi o Vaše zkušenosti a názory v diskuzi.

52 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page